fekélyes vastagbélgyulladás: A kezelés és a fájdalomcsillapítás

fekélyes vastagbélgyulladás: A kezelés és a fájdalomcsillapítás

fekélyes vastagbélgyulladás (UC) az alsó gyomor -bélrendszeri (GI) traktus krónikus gyulladásos állapota. Ez olyan időszakokhoz kapcsolódik, ahol a tünetek súlyosbodnak, és az egyén hasmenést, puffadást, kellemetlenséget és fájdalmat tapasztal. Ezeket az időszakokat fáklyáknak hívják. A

UC egyfajta gyulladásos bélbetegség (IBD), amely magában foglalja a Crohn -kórot és a mikroszkópos vastagbélgyulladást is. Körülbelül 600 000–900 000 embernek az Egyesült Államokban van UC.

A többi IBD -körülményhez hasonlóan az UC hajlamos ingadozni a remisszió periódusai között, kevés vagy egyáltalán nem tünetekkel, valamint a súlyosbodási periódusokkal, amelyeket az egészségügyi szakértők fáklyáknak hívnak. A tünetek között szerepel a hasmenés, a vér vagy a székletben lévő vér vagy a hasi fájdalom.

A Crohn’s & amp; Kolitisz Alapítvány (CCF), az UC -ben szenvedő egyének 33% -a krónikus hasi fájdalmat tapasztal. Ezért az UC -fájdalom kezelése gyakran fontos része az ember kezelési tervének.

Ez a cikk az UC -kezeléseket és a menedzsment stratégiákat tárgyalja, amelyek segítenek az embernek enyhíteni a fáklyákat és csökkenteni a fájdalmat.

Kezelés és kezelési

Az UC fájdalomtól való mentesség mindkét életmód -változásból származhat, amelyek segíthetnek enyhíteni a gyulladásos fájdalmat és az orvosi beavatkozásokat.

Az orvosi kezelés olyan gyógyszereket is magában foglalhat, amelyek segítenek csökkenteni az UC gyulladásos folyamatát, valamint a fájdalomtól mentes gyógyszereket.

Az ember fájdalmának és kellemetlenségének súlyosságától függően szükség lehet ezeknek a lehetőségeknek a kombinációja. Az embernek konzultálnia kell egy orvoshoz a számukra a legjobb kezelési és fájdalomcsillapító lehetőségekről.

Az egyének kipróbálhatják a következő stratégiákat a gyulladás és a fájdalom csökkentése érdekében:

Az étkezési szokások megváltoztatása

Az UC -vel rendelkező személyek el akarja kerülni bizonyos ételeket, mint néhányat, mint néhányat Az ételek fájdalmat és kellemetlenséget okozhatnak.

A potenciális indító ételek a következők:

 • A rost, amelyet nehéz megemészteni, például nyers zöld vagy keresztes zöldségek, teljes diófélék és gabonafélék, valamint a magvakkal és a bőrrel rendelkező gyümölcsök li
 • cukros ételek és ételek, amelyek nehéz felszívni, például szorbit vagy mannitol
 • magas zsírtartalmú vagy zsíros ételek ul>

  A fájdalmas fáklyák csökkentése érdekében a CCF azt sugallja, hogy egy személy:

  • Eszet napi 4–6 kis ételt
  • maradjon hidratált
  • Igyon lassan igyon

  Preplaning ételek és egyszerű főzési technikák használata, például grillezés, gőzölés, forrás vagy orvvadászat is segíthet az embernek a kevésbé kiváltó ételek beindításában.

  A kutatások azonban nem tudták meggyőzően megmutatni, hogy a specifikus ételek az UC tüneteit idézik elő. Jelenleg további kutatások folynak. Ha az emberek úgy döntenek, hogy elkerülik az egyes élelmiszercsoportokat, akkor megfoszthatják magukat a megfelelő táplálkozástól.

  Ezért a Nemzeti Cukorbetegség, valamint az emésztőrendszeri és vesebetegségek Intézete azt javasolja, hogy az emberek próbáljanak meg kiegyensúlyozott étrendet enni.

  Az embernek útmutatást kell kérnie egy orvostól is, hogy meghatározza a legjobb étrendet. Az orvos segít nekik annak megállapításában, hogy valóban ki kell -e zárni egy adott ételt az étrendjükből.

  Tudjon meg többet az UC levicose szedése Szerezd meg a tényeket -étrend fenntartásáról.

  A mentális egészség javítása

  A stressz, a szorongás és a depresszió szintén szerepet játszhat a fájdalmas IBD tünetek okozásában.

  A kutatások azt mutatják, hogy a hangulati rendellenességekkel és a Crohn -kórban szenvedő emberek hajlamosabbak lehetnek a fáklyákra, mint az UC -vel rendelkező hangulati rendellenességekkel rendelkező egyének.

  Ugyanakkor 15 olyan tanulmány, amelyben több mint 5000 IBD -vel jár – beleértve az UC -t – összefüggést mutatott a hangulati rendellenességek és a hasi fájdalom között.

  Ezért a tanulás és a stressz megküzdési technikáinak használata segíthet az egyénnek csökkenteni a fájdalmas fáklyák valószínűségét.

  probiotikumok szedése

  A probiotikumok élő baktériumok, amelyek hasznosak lehetnek az emberi test számára. Az emésztési előnyöket biztosíthatják azáltal, hogy kiegyensúlyozzák az ember bél mikrobiomáját, amely az emberi emésztőrendszer természetes baktériumpopulációja.

  Az ember probiotikumokat fogyaszthat kiegészítésként vagy probiotikus ételek fogyasztásával.

  Van néhány bizonyíték arra, hogy a jó baktériumok javíthatják az emésztést. A probiotikumok csökkenthetik az UC -fáklyákból származó fájdalmat. Azonban a vizsgálatok száma, hogy a probiotikumok segíthetnek -e az UC tüneteinek csökkentésében, és eredményeik nem meggyőzőek.

  Van néhány bizonyíték arra, hogy a széklet mikrobiota transzplantációja után az enyhe vagy közepes UC tünetek javulnak. Noha további kutatásokra van szükség, a meglévő kutatások alátámasztják azt az elképzelést, hogy az IBD tünetei valamilyen összefüggéssel járhatnak a bél baktériumokkal.

  gyógyszerek szedése

  Ha a megelőző stratégiák nem elegendőek, akkor az embernek gyógyszert kell szednie.

  Egyes gyógyszerek segíthetnek a fájdalom csökkentésében az állapot gyulladásos folyamatának kezelésével. Más gyógyszerek fájdalomcsillapítást nyújthatnak, de nem fogják kezelni a fájdalom mögöttes okát.

  Az UC-gyulladást célzó gyógyszerek

  Az UC első vonalbeli kezelése általában 5-aminosalicilsav (5-ASA) gyógyszerek, például szulfasalazin és mesalamin. Ezek a gyógyszerek 5-ASA-t tartalmaznak, ami elősegíti a bélgyulladás csökkentését.

  Az embernek szájon át vagy rektálisan szednie kell ezt a gyógyszert. A kutatások azt mutatják, hogy ezek a gyógyszerek körülbelül 50% -os remissziós arányt mutatnak az UC tüneteire.

  További gyógyszerek, amelyek az UC gyulladásos folyamatot közvetlenül kezelik, a következők:

  • Immunmoduláló gyógyszerek

  fájdalomcsillapító gyógyszerek

  Az ember a fájdalomcsillapítókat is elviheti a fáklyák során tapasztalt kellemetlenség csökkentése érdekében.

  Ezek a gyógyszerek a következőket foglalják magukban:

  • Opioidok: Az opioidok, például az oxikodon vagy a vicodin, fájdalomcsillapítást nyújthatnak az UC tünetei számára. Az egyéneknek azonban óvatosan kell használniuk az opioidokat, mivel ezeknek a gyógyszereknek a szedése fizikai függőséghez és függőséghez vezethet.
  • Antidepresszánsok: Bizonyos antidepresszánsok javíthatják a bél kellemetlenséget azáltal, hogy befolyásolják a szerotonint az ember testében.
  • Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAIDS): Az NSAID-ok, mint például az ibuprofen és a naproxen, fájdalomcsillapítást okozhatnak, ám ezek szintén károsodhatnak a GI traktusban. Ezért lehet, hogy nem a legmegfelelőbb választás az IBD -vel rendelkező emberek számára.
  • Orvosi kannabisz: Ez segíthet csökkenteni a fájdalmat. Az orvosi kannabisz kutatása azonban továbbra is korlátozott, és az orvosi kannabisz jogi státusza államonként változik.

  Azok a gyógyszerek, amelyek csökkentik a tálfürget, szintén hasznosnak bizonyulhatnak.

  műtéten áteső

  Ha más beavatkozások nem segítenek, vagy ha szövődmények vannak, akkor az embernek szükség lehet műtétre, hogy megkönnyebbüljön a fájdalomtól és a kellemetlenségektől.

  A műtét okai a következők:

  • Súlyos vérzés
  • A bél perforációja
  • A vastagbél súlyos gyulladása

  A műtéti lehetőségek közé tartozik a kolektómia vagy az ileostomia.

  Súlyos esetekben a sebésznek el kell távolítania az egész vastagbélét.

  Tudjon meg többet az UC műtéti kezeléséről.

  Az UC fájdalom okai

  Az UC fájdalom pontos oka az egyének között változik, és a fáklyák között változhat. A fájdalom pontos forrásának kitalálása az egyik legfontosabb lépés annak kezelésére.

  Az UC -vel rendelkező személy a következő típusú fájdalmat tapasztalhatja:

  • hasi fájdalom hasmenésből vagy gyulladásból a bélben
  • Fájdalom a hegszövetből. A GI traktus, amely a gyulladás ismételt időszakaiból származik
  • A gyulladásos szövetek áthaladásának emésztéséből származó fájdalom
  • zsigeri túlérzékenység, azaz amikor a bél idegei túlérzékenyek lesznek
  • A has bal oldalán lévő fájdalom a bal oldali vastagbélgyulladásról

  Ezenkívül bizonyos esetekben az UC -ben szenvedő személyek nem szabadban lévő fájdalmat, például ízületi fájdalmat vagy fájdalmas bőrkiütést tapasztalhatnak.

  Diagnózis

  Az UC diagnosztizálásához az orvos alapos fizikai vizsgálatmal kezdődik. Azt is felteszik egy személyt a tüneteikről, az egészségi állapotról és az életmódról, az étrendről, a családi kórtörténetről és más tényezőkről, amelyek segíthetnek a diagnózis tájékoztatásában.

  A következő lépés általában vérvizsgálatot és székletmintát ad a teszteléshez. Ezek a tesztek elősegítik az ember tüneteinek, például a vírusos vagy baktériumbetegségnek a többi okának kiküszöbölését. A vérvizsgálat azt is segítheti, hogy jelezze, hogy a személy vérzik -e a vastagbélében.

  Ezenkívül előfordulhat, hogy a személynek röntgenfelvételt kell szereznie a GI traktusukból.

  Az orvos endoszkópiát vagy kolonoszkópiát is rendelhet. Ezek az eljárások magukban foglalhatják a biopsziás minta szedését a vastagbélből, valamint a vizsgálati polipok mintájának eltávolítását vagy összegyűjtését.

  Milyen gyakran fájdalom?

  Az UC miatti fájdalom gyakorisága változik. Néhány embernek gyakori fáklyái vannak, amelyek magukban foglalják a fájdalmat, míg másoknak évek óta kevés vagy egyáltalán nem lehetnek tünetei, mielőtt először szenvednének kellemetlenséget.

  A gyakori fáklyákkal rendelkező emberek sokkal nagyobb valószínűséggel érzik magukat az UC fájdalmat rendszeresen. Azok az egyének, akiknek fáklyái el vannak távolítva, még szórványosabb fájdalommal bírnak.

  mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

  Diagnózis nélküli embereknek útmutatást kell kérniük orvostól, ha néhány napnál hosszabb ideig UC tüneteket tapasztalnak. Az UC tünetei más állapotokat jelezhetnek, így az orvosnak ki kell zárnia az összes lehetséges okot.

  UC -diagnózissal rendelkező egyéneknek vegye fel a kapcsolatot az orvosra a megfelelő kezelés meghatározása és a cselekvési terv kidolgozása érdekében, amikor fájdalmas fáklyás következik be.

  Az embernek kapcsolatba kell lépnie egy egészségügyi szakemberrel, amikor fájdalmaik súlyosbodnak, vagy új típusú fájdalom jelenik meg.

  Olvassa el ezt a cikket spanyolul.

  • Testfájdalmak
  • Crohn’s/IBD
  • Gyomor -bél/gastroenterológia
  • Fájdalom/Anesztétika

Contents

Artículos relacionados

993690341719717192

993690341719717192

Leer más

868119891718455370

868119891718455370

Leer más

963134541716599631

963134541716599631

Leer más

Buscar

julio 2024

 • L
 • M
 • X
 • J
 • V
 • S
 • D
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31

agosto 2024

 • L
 • M
 • X
 • J
 • V
 • S
 • D
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
0 Adultos
0 Niños
Mascotas
Tamaño
Precio
Comodidades

Comparar listados

Comparar