Antibiotikumok pattanásokhoz: Mit kell tudni

Antibiotikumok pattanásokhoz: Mit kell tudni

Az antibiotikumok segíthetnek a súlyos, fájdalmas pattanások kezelésében, amelyek a bőr baktériumaival kapcsolatosak. Ezek is elősegíthetik a gyulladás általánosabb csökkentését, ami megkönnyítheti a duzzanatot és csökkentheti a hegesedés kockázatát.

A dermatológus javasolhat aktuális antibiotikumokat, amelyeket egy személy a bőrre vagy az orális antibiotikumokra vonatkozik, amelyeket egy személy tablettaként vesz.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az orális antibiotikumok hosszabb vagy ismételt használata kockázatot jelent. Káros lehet az egészséges baktériumok a bélben, megzavarva valaki bélflóra egyensúlyát.

Az antibiotikumok gyakori receptje hozzájárulhat az antibiotikum -rezisztenciához is, ami akkor fordul elő, amikor a baktériumok fejlődnek, hogy túléljék az antibiotikumkezelést.

Az, hogy az antibiotikumok a megfelelő választás valaki számára, az egyedi körülményektől függ.

Ez a cikk megvizsgálja, mennyire hatékony az antibiotikumok a pattanások, a rendelkezésre álló típusok, a mellékhatások, a kockázatok és más pattanások kezelései.

Segít -e az antibiotikumok a pattanásokhoz?

A pattanások akkor alakulnak ki, amikor a szőrtüszők vagy a pórusok eldugulnak halott bőrrel vagy olajjal. Számos dolog hozzájárulhat ehhez, köztük:

 • zsíros bőrű
 • Hormonális változások vagy egyensúlyhiányok
 • Genetika
 • Túlzott napfény expozíció
 • Bizonyos gyógyszerek

A baktériumok azonban szerepet játszanak.

Sok baktériumfaj természetesen él a bőrön. Néhányan hasznosak, míg mások problémákat okozhatnak, ha túl elterjedtek. A tudósok tudják, hogy számos baktériumfaj súlyosbíthatja a pattanásokat, köztük:

 • cutibacterium acnes, amelyet korábban propionibacterium acnesnek hívnak, a tinédzserekben
 • Staphylococcus epidermis, amely növeli a gyulladást

Az antibiotikumok segítik a káros baktériumok növekedését a bőrön. Számos tanulmány azonban kimutatta, hogy az antibiotikumok segíthetnek a mérsékelt vagy súlyos pattanások kezelésében, függetlenül az alapvető októl.

Például egy 2019. évi tanulmány megvizsgálta az azitromicin hatékonyságát különböző dózisokban. Az antibiotikum hatékony volt és általában jól tolerálható.

A 2018. évi tanulmány összehasonlította az impulzusos dózisokat – az antibiotikumok rövid periódusait – a hosszabb doxi -ciklin dózisokkal, és megállapította, hogy mindkettő hatékony.

Ezenkívül egy 2017. évi áttekintés összehasonlította az antibiotikumok több osztályát, beleértve a tetraciklineket, a makrolidokat és a trimetoprim-szulfametoxazolt a gyulladásos pattanások kezelésére. Mindegyik hatékony volt.

41 cikkben, amelyek összehasonlították az antibiotikumokat egymással, a placebókkal vagy más kezelésekkel, a kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy az egyik típusú antibiotikum jobb, mint a másik.

Topikális antibiotikumok pattanásokhoz

A topikális antibiotikumokat közvetlenül a bőrre alkalmazzák. A klindamicin és az eritromicin a leggyakoribb aktuális antibiotikumok.

A 2018 -as Cochrane -áttekintés hangsúlyozza, hogy ezek az antibiotikumok a legjobban működnek a gyulladásos pattanásoknál, amely akkor alakul ki, amikor a baktériumok blokkolt pórusokba lépnek. Más típusú pattanások sem reagálhatnak.

A topikális antibiotikumok sokféle formában vannak, beleértve a géleket, a krémeket és a párnákat. Mivel lokalizáltak, a helyi antibiotikumok nem befolyásolják a bélflórát. Általában nem okoznak szisztémás mellékhatásokat sem.

Ugyanakkor továbbra is szerepet játszhatnak az antibiotikum -rezisztencia kialakulásában. Ezért az Amerikai Dermatológiai Akadémia (AAD) javasolja a helyi antibiotikumok használatát egy másik kezelés mellett, például a retinoidok vagy a benzoil -peroxid mellett.

orális antibiotikumok pattanásokhoz

Az AAD orális antibiotikumokat javasol mérsékelt vagy súlyos pattanásokhoz, amelyek nem reagálnak más kezelésekre vagy olyan gyulladásos pattanásokra, amelyek nem reagálnak a topikális antibiotikumokra.

A pattanások legjobban tanulmányozott antibiotikumai a tetraciklinek és a makrolidok. Más típusú antibiotikumok, például a doxiciklin és a minociklin, kevesebb bizonyítékot mutatnak mögöttük. Ennek ellenére az orvosok más típusokat is felírhatnak, ha egy személy nem lát javulást.

A topikális antibiotikumokhoz hasonlóan az AAD azt javasolja, hogy az emberek ne használják önmagukban az orális antibiotikumokat. A gyógyszeres kezelés kombinálása a benzoil -peroxiddal vagy a retinoidokkal hatékonyabbá teheti a kezelést, és fenntarthatja az eredményeket a kurzus vége után.

Az antibiotikum -rezisztencia kockázatának csökkentése érdekében az is fontos, hogy az orális antibiotikumokat a lehető legrövidebb ideig szedje. Ez azonban nehéz lehet, mivel a hosszabb vagy ismételt kezelések javíthatják az eredményeket.

A korábbi kutatások 2020 -as áttekintése, amely 3–24 hétig tartó időkeretekhez antibiotikumokat használt. A hosszabb felhasználási időszakok általában a gyulladásos pattanások nagyobb csökkenését eredményezték.

Egyes tanulmányok azt is sugallják, hogy az impulzusos dózisok hatékonyak lehetnek. Ekkor egy személy ritkábban vagy rövid robbantásokban veszi az antibiotikumokat.

A 2018 -as tanulmány összehasonlította a pulzált azitromicin -terápiát, amelyben az emberek hetente vagy négyszer egy -háromszor vették a gyógyszert havonta, 12 hetes következetes doxi -ciklinnel.

Az egyes csoportok eredményei hasonlóak voltak, ami arra utal, hogy az impulzusos antibiotikumok ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a szokásos kurzus.

mellékhatások

Sok ember jól tolerálja az antibiotikumokat. A mellékhatások azonban mindig lehetséges. A potenciális mellékhatások az antibiotikum típusától függően változnak.

A topikális antibiotikumok:

 • Enyhe szárazság vagy irritáció
 • Bőr pelyhessége
 • Contact Dermatitis Allery miatt

orális antibiotikumok okozhatják:

 • Élesztőfertőzések
 • Gyomor -bél tünetek, például hányinger, hányás vagy hasmenés
 • Állandó fogak elszíneződése
 • Az UV -fényre érzékenyebb bőr
 • Más gyógyszerekkel és gyógyszerekkel való interakciók

Súlyos allergiás reakciók

Néhány embernek allergiája van a specifikus antibiotikumokra. Ritkán a szedésük anafilaxiát eredményezhet.

Az anafilaxis súlyos allergiás reakció, amely életveszélyes lehet. A tünetek hirtelen kialakulnak, és magukban foglalják:

 • csalánkiütés
 • Az arc vagy a szája duzzanatja
 • zihálás
 • Gyors, sekély légzés
 • Gyors pulzusszám
 • CLAMMY SHINE
 • szorongás vagy zavar
 • szédülés
 • hányás
 • Kék vagy fehér ajkak
 • Elájulása vagy tudatosság elvesztése

Ha valakinek vannak ezek a tünetek:

 1. Ellenőrizze, hogy vannak -e Epinefrin toll hordozása. Ha vannak, kövesse a toll oldalán található utasításokat.
 2. Dial 911 vagy a legközelebbi sürgősségi osztály száma.
 3. Helyezze le az embert álló helyzetből. Ha hánytak, fordítsa őket oldalukra.
 4. Maradjon velük, amíg a sürgősségi szolgálatok meg nem érkeznek.

Néhány embernek egynél több epinefrin injekcióra van szüksége. Ha a tünetek nem javulnak 5–15 perc alatt, vagy visszatérnek, akkor használjon második tollat, ha a személynek van.

Az antibiotikumok alkalmazásának kockázata a pattanásokhoz

Az antibiotikumok használatának egyik legsúlyosabb kockázata az antibiotikum -rezisztencia. Ez akkor fordul elő, amikor a baktériumok fejlődnek úgy, hogy egy adott gyógyszer már ne érintse őket.

Az antibiotikum -rezisztencia azt jelentheti, hogy az antibiotikum már nem működik az egyén számára. Hozzájárulhat a „szuper baktériumok” növekedéséhez is, amelyeket nehéz kezelni.

Az antibiotikumok szintén befolyásolják a mikrobiomát, amely a baktériumok, élesztők és más bélben élő mikroorganizmusok ökoszisztémája. A kiegyensúlyozott és változatos mikrobióma kulcsfontosságú az általános egészség szempontjából.

Egy 2020 -as tanulmány az antibiotikumokat a mikrobióm „főbb zavaróinak” írja le, és kijelenti, hogy lehetséges, hogy ez a zavar krónikus egészségügyi problémákhoz vezethet.

A jótékony bél baktériumok alacsony szintje számos krónikus állapothoz kapcsolódik, mint például a gyulladásos bélbetegség (IBD), az elhízás és a 2. típusú cukorbetegség. Még ismeretlen azonban, hogy a bélflórum változásai közvetlen szerepet játszanak -e ezeknek a feltételeknek a oka.

Az orális antibiotikumok használatának egyéb lehetséges kockázata a gyógyszertől függ. Ezek magukban foglalhatják:

 • Az állandó fog elszíneződése
 • A bőr hiperpigmentációja
 • A csontnövekedés csökkentése
 • A fejlődő fejlődő káros Magzat terhesség alatt
 • A gyógyszer túlérzékenységi szindróma

Néhány antibiotikumnak a csontnövekedésre gyakorolt hatása miatt az orvosok nem írhatják fel őket még mindig növekvő vagy terhes embereknek –

A pattanások egyéb lehetőségei

Az antibiotikumok nem az egyetlen lehetőség a mérsékelt vagy súlyos pattanások kezelésére. Néhány egyéb kezelési lehetőség a következők:

 • Helyi kezelések: A benzoil -peroxid és a retinoidok a pattanások leghatékonyabb aktuális kezelése. A gyulladásos pattanások is jól reagálhatnak a topikális dapson gélre, különösen a nők esetében. A szalicilsav hasznos lehet az olajosság és a feloldó pórusok csökkentésében.
 • Orális izotretinoin: Az A-vitamin orális formája segíthet a kezelés-rezisztens pattanásokban és a súlyos nodularis pattanásokkal.
 • Hormonális kezelés: Az ösztrogént tartalmazó hormonális fogamzásgátló segíthet néhány nőstényt pattanásokkal. A spironolakton, egy olyan gyógyszer, amely csökkenti az androgének hatásait, szintén segíthet.
 • Segkezelés: Az azelaisav segíthet minimalizálni a pigmentációt, amely a pattanások léziók gyógyulása után marad. A mikrokoncsoport, a lézerterápia és más eljárások szintén csökkenthetik a pattanások hegeinek megjelenését.

Az AAD hangsúlyozza, hogy nincs elegendő bizonyíték a pattanások speciális étrend -változásainak alátámasztására. Egy 2021 -es cikk azonban megjegyzi, hogy a magas glikémiás indexű ételek súlyosbíthatják a pattanásokat. Ide tartoznak a cukros ételek, például sütemények, cukorka és szóda.

Egy kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás után kevesebb, magas glikémiás indexű ételekkel segíthetnek néhány embernek. Mások számára a tejfogyasztás csökkentése vagy leállítása segít.

Kérdések, hogy orvos kérdezhesse

A pattanáskezelés megkezdése előtt, ez segít az összes tény elérésében. Lehet, hogy egy személy a következő kérdéseket kívánja feltenni az orvosnak:

 • Milyen típusú pattanások vannak?
 • Segít -e a helyi antibiotikumok?
 • Mi a helyzet az orális antibiotikumokkal?
 • Milyen előnyök és kockázatok van az ajánlott kezelésnek?
 • Használhatok -e antibiotikumokat egyidejűleg más kezelésekkel, például a benzoil -peroxiddal?
 • Biztonságos -e ez a kezelés, ha terhes vagyok vagy szoptatok?
 • Ez a kezelés kölcsönhatásba lép valamilyen gyógyszerrel, kiegészítőkkel vagy egészségügyi állapotokkal?
 • Meddig lesz a kezelés?
 • Segíthet -e az impulzusos adagok?
 • Vannak -e alternatívák?
 • Mi történik, ha nem működik?
 • Kezelhetjük -e egyszerre a pattanások hegesedését?

Összegzés

A pattanások antibiotikumai csökkenthetik a pattanásokkal és gyulladással társított baktériumok jelenlétét a bőrön. Az orvosok általában gyulladásos pattanásokkal vagy mérsékelt vagy súlyos pattanásokkal rendelkező emberek számára írják fel őket, amelyek nem reagálnak az első vonalbeli kezelésekre.

Míg a bizonyítékok azt mutatják, hogy számos antibiotikum segíthet csökkenteni a tüneteket, mind a helyi, mind az orális antibiotikumok esetleges kockázataik vannak.

A topikális antibiotikumok kevésbé valószínű, hogy szisztémás mellékhatásokat, például emésztési zavarokat okoznak, ám ezek továbbra is hozzájárulhatnak az antibiotikum -rezisztenciához.

Fontos, hogy megvitassuk a kezelés összes előnyeit és hátrányait dermatológussal. A

orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Artículos relacionados

What Is a Cash Flow Statement? Financial Statement

why is the statement of cash flows divided into three sections?

For example, if you look at…

Leer más

ak działa OmeTV

ak działa OmeTV?

OmeTV to popularna aplikacja internetowa, która umożliwia użytkownikom prowadzenie rozmów wideo z przypadkowymi osobami na całym świecie. Jak więc działa…

Leer más

Czy można znaleźć prawdziwego przyjaciela na Omegle

Czy można znaleźć prawdziwego przyjaciela na Omegle?

Czy można znaleźć prawdziwego przyjaciela na Omegle? Omegle jest popularną platformą internetową, która umożliwia anonimowe rozmowy…

Leer más

Buscar

noviembre 2023

 • L
 • M
 • X
 • J
 • V
 • S
 • D
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30

diciembre 2023

 • L
 • M
 • X
 • J
 • V
 • S
 • D
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
0 Adultos
0 Niños
Mascotas
Tamaño
Precio
Comodidades

Comparar listados

Comparar