Antibiotikumok pattanásokhoz: Mit kell tudni

Antibiotikumok pattanásokhoz: Mit kell tudni

Az antibiotikumok segíthetnek a súlyos, fájdalmas pattanások kezelésében, amelyek a bőr baktériumaival kapcsolatosak. Ezek is elősegíthetik a gyulladás általánosabb csökkentését, ami megkönnyítheti a duzzanatot és csökkentheti a hegesedés kockázatát.

A dermatológus javasolhat aktuális antibiotikumokat, amelyeket egy személy a bőrre vagy az orális antibiotikumokra vonatkozik, amelyeket egy személy tablettaként vesz.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az orális antibiotikumok hosszabb vagy ismételt használata kockázatot jelent. Káros lehet az egészséges baktériumok a bélben, megzavarva valaki bélflóra egyensúlyát.

Az antibiotikumok gyakori receptje hozzájárulhat az antibiotikum -rezisztenciához is, ami akkor fordul elő, amikor a baktériumok fejlődnek, hogy túléljék az antibiotikumkezelést.

Az, hogy az antibiotikumok a megfelelő választás valaki számára, az egyedi körülményektől függ.

Ez a cikk megvizsgálja, mennyire hatékony az antibiotikumok a pattanások, a rendelkezésre álló típusok, a mellékhatások, a kockázatok és más pattanások kezelései.

Segít -e az antibiotikumok a pattanásokhoz?

A pattanások akkor alakulnak ki, amikor a szőrtüszők vagy a pórusok eldugulnak halott bőrrel vagy olajjal. Számos dolog hozzájárulhat ehhez, köztük:

 • zsíros bőrű
 • Hormonális változások vagy egyensúlyhiányok
 • Genetika
 • Túlzott napfény expozíció
 • Bizonyos gyógyszerek

A baktériumok azonban szerepet játszanak.

Sok baktériumfaj természetesen él a bőrön. Néhányan hasznosak, míg mások problémákat okozhatnak, ha túl elterjedtek. A tudósok tudják, hogy számos baktériumfaj súlyosbíthatja a pattanásokat, köztük:

 • cutibacterium acnes, amelyet korábban propionibacterium acnesnek hívnak, a tinédzserekben
 • Staphylococcus epidermis, amely növeli a gyulladást

Az antibiotikumok segítik a káros baktériumok növekedését a bőrön. Számos tanulmány azonban kimutatta, hogy az antibiotikumok segíthetnek a mérsékelt vagy súlyos pattanások kezelésében, függetlenül az alapvető októl.

Például egy 2019. évi tanulmány megvizsgálta az azitromicin hatékonyságát különböző dózisokban. Az antibiotikum hatékony volt és általában jól tolerálható.

A 2018. évi tanulmány összehasonlította az impulzusos dózisokat – az antibiotikumok rövid periódusait – a hosszabb doxi -ciklin dózisokkal, és megállapította, hogy mindkettő hatékony.

Ezenkívül egy 2017. évi áttekintés összehasonlította az antibiotikumok több osztályát, beleértve a tetraciklineket, a makrolidokat és a trimetoprim-szulfametoxazolt a gyulladásos pattanások kezelésére. Mindegyik hatékony volt.

41 cikkben, amelyek összehasonlították az antibiotikumokat egymással, a placebókkal vagy más kezelésekkel, a kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy az egyik típusú antibiotikum jobb, mint a másik.

Topikális antibiotikumok pattanásokhoz

A topikális antibiotikumokat közvetlenül a bőrre alkalmazzák. A klindamicin és az eritromicin a leggyakoribb aktuális antibiotikumok.

A 2018 -as Cochrane -áttekintés hangsúlyozza, hogy ezek az antibiotikumok a legjobban működnek a gyulladásos pattanásoknál, amely akkor alakul ki, amikor a baktériumok blokkolt pórusokba lépnek. Más típusú pattanások sem reagálhatnak.

A topikális antibiotikumok sokféle formában vannak, beleértve a géleket, a krémeket és a párnákat. Mivel lokalizáltak, a helyi antibiotikumok nem befolyásolják a bélflórát. Általában nem okoznak szisztémás mellékhatásokat sem.

Ugyanakkor továbbra is szerepet játszhatnak az antibiotikum -rezisztencia kialakulásában. Ezért az Amerikai Dermatológiai Akadémia (AAD) javasolja a helyi antibiotikumok használatát egy másik kezelés mellett, például a retinoidok vagy a benzoil -peroxid mellett.

orális antibiotikumok pattanásokhoz

Az AAD orális antibiotikumokat javasol mérsékelt vagy súlyos pattanásokhoz, amelyek nem reagálnak más kezelésekre vagy olyan gyulladásos pattanásokra, amelyek nem reagálnak a topikális antibiotikumokra.

A pattanások legjobban tanulmányozott antibiotikumai a tetraciklinek és a makrolidok. Más típusú antibiotikumok, például a doxiciklin és a minociklin, kevesebb bizonyítékot mutatnak mögöttük. Ennek ellenére az orvosok más típusokat is felírhatnak, ha egy személy nem lát javulást.

A topikális antibiotikumokhoz hasonlóan az AAD azt javasolja, hogy az emberek ne használják önmagukban az orális antibiotikumokat. A gyógyszeres kezelés kombinálása a benzoil -peroxiddal vagy a retinoidokkal hatékonyabbá teheti a kezelést, és fenntarthatja az eredményeket a kurzus vége után.

Az antibiotikum -rezisztencia kockázatának csökkentése érdekében az is fontos, hogy az orális antibiotikumokat a lehető legrövidebb ideig szedje. Ez azonban nehéz lehet, mivel a hosszabb vagy ismételt kezelések javíthatják az eredményeket.

A korábbi kutatások 2020 -as áttekintése, amely 3–24 hétig tartó időkeretekhez antibiotikumokat használt. A hosszabb felhasználási időszakok általában a gyulladásos pattanások nagyobb csökkenését eredményezték.

Egyes tanulmányok azt is sugallják, hogy az impulzusos dózisok hatékonyak lehetnek. Ekkor egy személy ritkábban vagy rövid robbantásokban veszi az antibiotikumokat.

A 2018 -as tanulmány összehasonlította a pulzált azitromicin -terápiát, amelyben az emberek hetente vagy négyszer egy -háromszor vették a gyógyszert havonta, 12 hetes következetes doxi -ciklinnel.

Az egyes csoportok eredményei hasonlóak voltak, ami arra utal, hogy az impulzusos antibiotikumok ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a szokásos kurzus.

mellékhatások

Sok ember jól tolerálja az antibiotikumokat. A mellékhatások azonban mindig lehetséges. A potenciális mellékhatások az antibiotikum típusától függően változnak.

A topikális antibiotikumok:

 • Enyhe szárazság vagy irritáció
 • Bőr pelyhessége
 • Contact Dermatitis Allery miatt

orális antibiotikumok okozhatják:

 • Élesztőfertőzések
 • Gyomor -bél tünetek, például hányinger, hányás vagy hasmenés
 • Állandó fogak elszíneződése
 • Az UV -fényre érzékenyebb bőr
 • Más gyógyszerekkel és gyógyszerekkel való interakciók

Súlyos allergiás reakciók

Néhány embernek allergiája van a specifikus antibiotikumokra. Ritkán a szedésük anafilaxiát eredményezhet.

Az anafilaxis súlyos allergiás reakció, amely életveszélyes lehet. A tünetek hirtelen kialakulnak, és magukban foglalják:

 • csalánkiütés
 • Az arc vagy a szája duzzanatja
 • zihálás
 • Gyors, sekély légzés
 • Gyors pulzusszám
 • CLAMMY SHINE
 • szorongás vagy zavar
 • szédülés
 • hányás
 • Kék vagy fehér ajkak
 • Elájulása vagy tudatosság elvesztése

Ha valakinek vannak ezek a tünetek:

 1. Ellenőrizze, hogy vannak -e Epinefrin toll hordozása. Ha vannak, kövesse a toll oldalán található utasításokat.
 2. Dial 911 vagy a legközelebbi sürgősségi osztály száma.
 3. Helyezze le az embert álló helyzetből. Ha hánytak, fordítsa őket oldalukra.
 4. Maradjon velük, amíg a sürgősségi szolgálatok meg nem érkeznek.

Néhány embernek egynél több epinefrin injekcióra van szüksége. Ha a tünetek nem javulnak 5–15 perc alatt, vagy visszatérnek, akkor használjon második tollat, ha a személynek van.

Az antibiotikumok alkalmazásának kockázata a pattanásokhoz

Az antibiotikumok használatának egyik legsúlyosabb kockázata az antibiotikum -rezisztencia. Ez akkor fordul elő, amikor a baktériumok fejlődnek úgy, hogy egy adott gyógyszer már ne érintse őket.

Az antibiotikum -rezisztencia azt jelentheti, hogy az antibiotikum már nem működik az egyén számára. Hozzájárulhat a „szuper baktériumok” növekedéséhez is, amelyeket nehéz kezelni.

Az antibiotikumok szintén befolyásolják a mikrobiomát, amely a baktériumok, élesztők és más bélben élő mikroorganizmusok ökoszisztémája. A kiegyensúlyozott és változatos mikrobióma kulcsfontosságú az általános egészség szempontjából.

Egy 2020 -as tanulmány az antibiotikumokat a mikrobióm „főbb zavaróinak” írja le, és kijelenti, hogy lehetséges, hogy ez a zavar krónikus egészségügyi problémákhoz vezethet.

A jótékony bél baktériumok alacsony szintje számos krónikus állapothoz kapcsolódik, mint például a gyulladásos bélbetegség (IBD), az elhízás és a 2. típusú cukorbetegség. Még ismeretlen azonban, hogy a bélflórum változásai közvetlen szerepet játszanak -e ezeknek a feltételeknek a oka.

Az orális antibiotikumok használatának egyéb lehetséges kockázata a gyógyszertől függ. Ezek magukban foglalhatják:

 • Az állandó fog elszíneződése
 • A bőr hiperpigmentációja
 • A csontnövekedés csökkentése
 • A fejlődő fejlődő káros Magzat terhesség alatt
 • A gyógyszer túlérzékenységi szindróma

Néhány antibiotikumnak a csontnövekedésre gyakorolt hatása miatt az orvosok nem írhatják fel őket még mindig növekvő vagy terhes embereknek –

A pattanások egyéb lehetőségei

Az antibiotikumok nem az egyetlen lehetőség a mérsékelt vagy súlyos pattanások kezelésére. Néhány egyéb kezelési lehetőség a következők:

 • Helyi kezelések: A benzoil -peroxid és a retinoidok a pattanások leghatékonyabb aktuális kezelése. A gyulladásos pattanások is jól reagálhatnak a topikális dapson gélre, különösen a nők esetében. A szalicilsav hasznos lehet az olajosság és a feloldó pórusok csökkentésében.
 • Orális izotretinoin: Az A-vitamin orális formája segíthet a kezelés-rezisztens pattanásokban és a súlyos nodularis pattanásokkal.
 • Hormonális kezelés: Az ösztrogént tartalmazó hormonális fogamzásgátló segíthet néhány nőstényt pattanásokkal. A spironolakton, egy olyan gyógyszer, amely csökkenti az androgének hatásait, szintén segíthet.
 • Segkezelés: Az azelaisav segíthet minimalizálni a pigmentációt, amely a pattanások léziók gyógyulása után marad. A mikrokoncsoport, a lézerterápia és más eljárások szintén csökkenthetik a pattanások hegeinek megjelenését.

Az AAD hangsúlyozza, hogy nincs elegendő bizonyíték a pattanások speciális étrend -változásainak alátámasztására. Egy 2021 -es cikk azonban megjegyzi, hogy a magas glikémiás indexű ételek súlyosbíthatják a pattanásokat. Ide tartoznak a cukros ételek, például sütemények, cukorka és szóda.

Egy kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás után kevesebb, magas glikémiás indexű ételekkel segíthetnek néhány embernek. Mások számára a tejfogyasztás csökkentése vagy leállítása segít.

Kérdések, hogy orvos kérdezhesse

A pattanáskezelés megkezdése előtt, ez segít az összes tény elérésében. Lehet, hogy egy személy a következő kérdéseket kívánja feltenni az orvosnak:

 • Milyen típusú pattanások vannak?
 • Segít -e a helyi antibiotikumok?
 • Mi a helyzet az orális antibiotikumokkal?
 • Milyen előnyök és kockázatok van az ajánlott kezelésnek?
 • Használhatok -e antibiotikumokat egyidejűleg más kezelésekkel, például a benzoil -peroxiddal?
 • Biztonságos -e ez a kezelés, ha terhes vagyok vagy szoptatok?
 • Ez a kezelés kölcsönhatásba lép valamilyen gyógyszerrel, kiegészítőkkel vagy egészségügyi állapotokkal?
 • Meddig lesz a kezelés?
 • Segíthet -e az impulzusos adagok?
 • Vannak -e alternatívák?
 • Mi történik, ha nem működik?
 • Kezelhetjük -e egyszerre a pattanások hegesedését?

Összegzés

A pattanások antibiotikumai csökkenthetik a pattanásokkal és gyulladással társított baktériumok jelenlétét a bőrön. Az orvosok általában gyulladásos pattanásokkal vagy mérsékelt vagy súlyos pattanásokkal rendelkező emberek számára írják fel őket, amelyek nem reagálnak az első vonalbeli kezelésekre.

Míg a bizonyítékok azt mutatják, hogy számos antibiotikum segíthet csökkenteni a tüneteket, mind a helyi, mind az orális antibiotikumok esetleges kockázataik vannak.

A topikális antibiotikumok kevésbé valószínű, hogy szisztémás mellékhatásokat, például emésztési zavarokat okoznak, ám ezek továbbra is hozzájárulhatnak az antibiotikum -rezisztenciához.

Fontos, hogy megvitassuk a kezelés összes előnyeit és hátrányait dermatológussal. A

orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Artículos relacionados

230643131712526765

230643131712526765

Leer más

Die Bedeutung von Kalzium für die Knochengesundheit: Ein umfassender Leitfaden

Die Bedeutung von Kalzium für die Knochengesundheit: Ein umfassender Leitfaden

Einführung

Die Gesundheit der Knochen ist entscheidend für das allgemeine Wohlbefinden,…

Leer más

Die Bedeutung von Kalzium für die Knochengesundheit: Ein umfassender Leitfaden

Die Bedeutung von Kalzium für die Knochengesundheit: Ein umfassender Leitfaden

Einführung

Die Gesundheit der Knochen ist entscheidend für das allgemeine Wohlbefinden,…

Leer más

Buscar

abril 2024

 • L
 • M
 • X
 • J
 • V
 • S
 • D
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30

mayo 2024

 • L
 • M
 • X
 • J
 • V
 • S
 • D
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
0 Adultos
0 Niños
Mascotas
Tamaño
Precio
Comodidades

Comparar listados

Comparar